top of page

Opstellingen

IOPT: Identity-oriented Psychotrauma Therapie

"Morgen, morgen

Gaan ze van me houden

Als ik nu altijd lief ben, nooit

Boos ben, alles precies doe zoals

Mijn moeder het wil, dan

Gaan ze morgen, morgen van me houden

 

Als ik nu precies het juiste voel

En het juiste denk en me nooit vergis

Dan

Gaan ze morgen, morgen

Van me houden”

 

Jeanette Meijvogel

 

Soms merk je ineens dat je leven wordt bepaald door patronen die jezelf nauwelijks kunt herkennen, laat staan dat je ze kunt doorbreken. Of je realiseert je dat er ‘iets’ in de weg zit, ‘iets’ dat voorkomt dat je je leven kunt leven zoals je dat eigenlijk zou willen. Voor dit soort vraagstukken kan de opstellingswijze IOPT (Identity-oriented Psychotrauma Therapie) helpen om de weg naar jezelf (terug) te vinden. In mijn praktijk bied ik deze door Franz Ruppert (docent psychologie aan de Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen in Munchen en psychotherapeut met eigen praktijk) ontwikkelde methodiek aan.

 

Je wensen en verlangens staan centraal

Bij de opstellingen staan het verlangen, de wens en jouw wil centraal. Je spreekt uit waar je naar verlangt en op basis daarvan wordt een opstelling gemaakt. Ieder woord heeft een diepere laag voor jou. In de opstelling wordt deze door de representant zichtbaar en hoorbaar gemaakt. Hierdoor ontmoet je jezelf en laat de opstelling zien waar jij je op dit moment in jouw ontwikkelings- en veranderingsproces bevindt.

 

In het opstellingsproces bespreken we het actuele onderwerp dat je wilt verkennen, wat je wilt bereiken met de opstelling en je verlangen voor de opstelling. Dit formuleer je in een zin. Je wilt bijvoorbeeld meer vertrouwen hebben, nee leren zeggen of verlangt ernaar om voor jezelf op te komen. Wat je wilt onderzoeken en hoe je dit uitdrukt is aan jou. Er zijn geen ‘foute’ verlangens. Terwijl jij je verlangen duidelijk maakt, zal ik naar je luisteren en vragen stellen. Wanneer je je verlangen duidelijk hebt verwoord, kan je opstelling beginnen.

 

Het ongehoorde wordt hoorbaar

Tijdens het opstellen van het verlangen worden overlevingsdelen, gezonde delen en traumadelen zichtbaar en hoorbaar. Trauma’s zijn zeer ingrijpende gebeurtenissen in je leven, maar ook schijnbaar alledaagse ervaringen die je hebt verdrongen. Het onzichtbare komt bij dit proces aan het licht en het niet gehoorde  wordt gehoord. Ik ben meestal de representant en laat jouw onzichtbare ervaring tot uiting komen in een woord, gebaar, blik in de ogen of in een lichaamshouding. Als je met meerdere mensen een opstelling doet, kan een van hen ook representant zijn.

 

Spiegel-resonantie

De opstellingsmethode wordt ook wel ‘spiegel-resonantie-methode genoemd. De representant krijgt toegang tot informatie die bewust of onbewust aanwezig is en die relevant is in het kader van jouw verlangen. Hij weerspiegelt letterlijk fysieke, emotionele en mentale ervaringen en kan deze expressie geven. Je krijgt zo op verschillende manieren informatie. De mogelijkheid ontstaat om de (afgesplitste) informatie bewust waar te nemen en te beleven. Het echte verhaal komt tot leven.

Het onzichtbare wordt zegbaar, het psychische trauma kan helen. Waardoor je gezonde deel groeit en je traumadeel kleiner wordt.

 

Een opstelling van je verlangen kan een interventie zijn die ik gebruik wanneer je bij mij in tekentherapie bent en er verdieping van je proces nodig is. Een opstelling van je verlangen kan je ook aangaan zonder in tekentherapie te zijn. De opstelling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen. Ook werk ik met relaties: ouder en kind, partners, broers en zussen.

bottom of page