top of page

Bach Bloesem Remedies

Een gezonde geest is de sleutel tot genezing

Een gezonde geest is de sleutel tot genezing, stelde de Brit Edward Bach. Hij was begin vorige eeuw een van de grondleggers van de hedendaagse homeopathie. Bach was arts, bacterioloog, immunoloog, patholoog en homeopaat en bedacht de Bachbloesemremedie. Hierbij worden genezende tincturen gebruikt op basis van bloemen- en bomenbloesems en in een geval van water uit een geneeskrachtige bron

 

De bachbloesemremedies werken niet in op lichamelijke ziektesymptomen, maar op de manier waarop we omgaan met onze ziektesymptomen. Zo worden negatieve gemoedsstemmingen behandeld van mensen die last hebben van lichamelijke klachten zoals bezorgdheid, vrees, irritatie of wanhoop. Ook zonder lichamelijke klachten kunnen de remedies zinvol zijn, zoals tijdens moeilijke periodes of grote vermoeidheid. De remedies nemen klachten weg of doen ze sterk verminderen door de karakterstructuur van de mens in harmonie te brengen en negatieve stemmingen op te heffen. De bachbloesemremedies bevorderen de natuurlijke kracht van het lichaam om te herstellen. Ze helpen bij het hervinden en behouden van een juiste balans en bevorderen een gevoel van welbevinden.

 

De 38 bachbloesemremedies richten zich op specifieke emoties en gemoedstoestanden. Iedere groep representeert het fundamentele conflict dat ons belemmert trouw aan onszelf te zijn.

 

Dit zijn respectievelijk:

*  angst : zonneroosje, maskerbloem, kerspruim, ratelpopulier, rode kastanje.

*  onzekerheid : loodkruid, hardbloem, gentiaan, gaspeldoorn, haagbeuk,

    ruwe dravik.

*  onvoldoende interesse in het hier en nu; bosrank, kamperfoelie, hondsroos, olijf,

    paardenkastanje, herik, knop van de paardenkastanje.

*  eenzaamheid : waterviolier, reuzenbalsemien, struikheide.

*  overgevoeligheid voor invloeden en ideeën: agrimonie, duizendguldenkruid,

    walnoot, hulst.

*  moedeloosheid of wanhoop : lariks, grove den, veldiep, tamme kastanje,

    vogelmelk, bindwilg, zomereik, wilde appel.

*  overbezorgdheid voor het welzijn van anderen : cichorei, ijzerhard, wijnstok,

    beuk, bronwater

De 39e  bachbloesemremedie, de rescue remedie , is een samenstelling van vijf remedies voor noodgevallen: zonneroosje, kerspruim, bosrank, reuzenbalsemien, vogelmelk.

 

Ik gebruik de bachbloesemremedies als een op zichzelf staande behandeling of ter ondersteuning van een therapie. In een gesprek onderzoeken we de wezenlijke oorzaak van een probleem en of dit te maken heeft met uw karakterstructuur of de huidige gemoedstoestand. De meest geschikte bachbloesemremedie wordt hier op toegesneden.

 

Bij de behandeling wordt een tinctuur van bachbloesemremedie verdund met water in een pipetflesje. Het is de bedoeling hiervan viermaal daags vier druppels onder de tong te druppelen. De remedies werken geleidelijk en op milde wijze. Een pipetflesje is genoeg voor ongeveer drie weken. Daarna is het zinvol de keuze van de remedie opnieuw te bekijken om te bepalen of deze nog steeds van toepassing is. Bachbloesemremedies zijn niet schadelijk. Ze kunnen worden gebruikt in combinatie met andere medicatie.

bottom of page